2012. szeptember 4., kedd

Bízzon bennem! De miért is?

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

Ki ez az új ember és mit keres az iskola falai között? Mi szükség van egy lelkészre az iskolában? Az a dolga, mint egy iskolapszichológusnak? Csak néhány kérdés, ami az iskolalelkész személyével és feladataival kapcsolatban gyakran elhangzik. Bízom benne, hogy nemcsak ezekre, de az egyéb felmerülő kérdésekre is sikerül minél hamarabb megnyugtató válaszokat találnunk!


"Bízzon bennem, lelkész vagyok" - mondta a vicces pólófelirat az első tanítási napon az iskolalelkészen. Szándékaim szerint azonban nem csak valami hatásvadász poénkodás akart mindez lenni, hanem komolyan vett üzenet is. Természetes, hogy az igazi bizalom kialakulásához idő kell, és az is, hogy mindez nem megy külső felszólításra. Különösen fontosnak tartom ugyanakkor, hogy olyan bizalmi légkör alakulhasson ki közöttünk az iskolában, ahol fel lehet tenni kérdéseket, és ahol kölcsönös tisztelettel és bizalommal tudunk egymáshoz viszonyulni. Sokan bizonyára úgy gondolják, az intézmény jól megvolt iskolalelkész nélkül is, ezért szinte természetes, hogy bizalmatlanul tekintenek az új emberre, mint az egyház ideültetett funkcionáriusára. Megértem ezeket a félelmeket, ugyanakkor úgy gondolom, sokszor az ismeretlenségből adódnak. Ezért abban bízom, hogy egymás kölcsönös megismerése valamint annak felismerése, hogy közös célunk az intézmény értékeinek megőrzése és az itt tanuló diákok minél alaposabb felkészítése az életre, sokat elűz majd ezek közül a félelmek közül.

Bízzon bennem! Bízz bennem! És bátran tedd fel kérdéseidet, megígérem, hogy a legjobb tudásom szerint igyekszem megválaszolni őket! S én sem kérek mást, csak egy kis előítéletektől mentes bizalmat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése